Το Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροφικών Φυτών και Αμπέλου, σύμμαχος στην ανάδειξη της ποιότητας και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου, παρέχει τις παρακάτων εργαστηριακές αναλύσεις ελαιολάδου.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
- Οξύτητα (ελεύθερα λιπαρά οξέα)
- Απορρόφηση στο υπεριώδες (K232, K270, ΔΚ)
- Αριθμός Υπεροξειδίων
- Υγρασία κατά Karl-Fischer
- Υγρασία και πτητικά
- Ξένες Ύλες
- Φαινόλες
- 1,2-διγλυκερίδια
- Αλκυλεστέρες
- Οργανοληπτική Αξιολόγηση
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
- Σύσταση στερολών, ερυθροδιόλη και ουβαόλη
- Σύνθεση λιπαρών οξέων – trans λιπαρά οξέα
- Σύνθεση τριγλυκεριδίων, ΔECΝ42
- Kηροί
- 3,5-στιγμασταδιένιο
- Αλειφατικές αλκοόλες
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
- Υπολείμματα φυτοφάρμακων
- Υπολείμματα πλαστικοποιητών
- Βαρέα μέταλλα Σίδηρος (Fe) - Χαλκός (Cu)
- Αλογονούχοι πτητικοί διαλύτες
Στο εργαστήριο επίσης πραγματοποιούνται:
- Προσδιορισμός ελαιοπεριεκτικότητας
- Χημικά απαιτούμενο οξυγόνο (COD)
- Βιολογικά απαιτούμενο οξυγόνο (BOD)
- Εργαστηριακή εξαγωγή ελαιολάδου