Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 στα Χανιά στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ν. Ψυλλάκης» του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου (Ι.ΕΛ.Υ.Α) ημερίδα με θέμα «Προστασία και Ανάδειξη της Ποιότητας του Ελαιολάδου – Η συμβολή του εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου». Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της ποιότητας του ελαιολάδου καθώς και η προβολή του διαπιστευμένου σε δοκιμές ελαιολάδου κατά ISO 17025εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων.

Chania workshop 5 11 2015 mediumΣτην ημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν στις εγχώριες και διεθνείς αγορές ελαιολάδου από τον κο Γ. Οικονόμου, Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ, στην πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιολάδων από την κα Ε. Σκαρμούτσου, Χημικό Μηχανικό της Δ/νσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στη συμβολή του εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων στην αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου από την κα Ε. Στεφανουδάκη, Διατελέσασα Ερευνήτρια του εργαστηρίου, στις χημικές αναλύσεις ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας από τον κο Μ. Ταμπακόπουλο, Χημικό-Τεχνικό Υπεύθυνο του εργαστηρίου, στην οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου από την Ε. Μπαρμποπούλου, Γεωπόνο-Υπεύθυνη Ποιότητας και Οργανοληπτικής Ομάδας του εργαστηρίου καθώς και στη διαπίστευση εργαστηρίων δοκιμών κατά ISO 17025 από την κα Α. Λεκάκου, Χημικό από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, ακολούθησε ξενάγηση και συζήτηση στους χώρους του διαπιστευμένου εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων του Ινστιτούτου.

Την έναρξη της ημερίδας χαιρέτισε η Δρ. Α. Τσαγκαράκου, Δ /ντρια του Ι.ΕΛ.Υ.Α, η Δρ. Γ. Ουζουνίδου, Δ/ντρια Δ/νσης Ανάπτυξης Ερευνητικών & Τεχνολογικών Δραστηριοτήτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Δρ. Κ. Χαρζουλάκης, διατελέσασας Δ/ντής του Ινστιτούτου και ο Δρ. Φ. Βερβερίδης, Κοσμήτορας-Διευθυντής Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων (ΣΤεΓ.ΤεΤ) του ΤΕΙ Κρήτης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον πλήθος ατόμων που ασχολούνται με την αλυσίδα παραγωγής του ελαιολάδου όπως ελαιοκαλλιεργητές, ελαιουργοί, τυποποιητές ελαιολάδου, έμποροι και καταναλωτές.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Συμπλήρωση της εργαστηριακής υποδομής του εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε) για την διαπίστευση δοκιμών σε ελαιόλαδο» ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2013, Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ), Άξονα Προτεραιότητας 3, με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΠΑΝ ΙΙ κατά 95% και από εθνικούς πόρους κατά 5%.

Πρόσκληση

Πρόσκληση: pdf

Παρουσιάσεις ομιλητών

"Οργανοληπτική Αξιολόγηση Παρθένων Ελαιολάδων" (Ε. Μπαρμποπούλου): pdf

"Η συμβολή του εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων στην αναβάθμιση της ποιότητας του Ελληνικού Ελαιολάδου" (Ε. Στεφανουδάκη): pdf

"Χημικές αναλύσεις ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας του ελαιολάδου" (Μ. Ταμπακόπουλου): pdf

Φωτογραφικό Υλικό

 

footer