Το Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροφικών Φυτών και Αμπέλου, σύμμαχος στην ανάδειξη της ποιότητας και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου, παρέχει τις παρακάτων εργαστηριακές αναλύσεις ελαιολάδου.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • Οξύτητα (ελεύθερα λιπαρά οξέα)
  • Απορρόφηση στο υπεριώδες (K232, K270, ΔΚ)
  • Αριθμός Υπεροξειδίων
  • Υγρασία κατά Karl-Fischer
  • Υγρασία και πτητικά
  • Ξένες Ύλες
  • Φαινόλες
  • 1,2-διγλυκερίδια
  • Αλκυλεστέρες
  • Οργανοληπτική Αξιολόγηση

ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • Σύσταση στερολών, ερυθροδιόλη και ουβαόλη
  • Σύνθεση λιπαρών οξέων – trans λιπαρά οξέα
  • Σύνθεση τριγλυκεριδίων, ΔECΝ42
  • Kηροί
  • 3,5-στιγμασταδιένιο
  • Αλειφατικές αλκοόλες

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • Υπολείμματα φυτοφάρμακων
  • Υπολείμματα πλαστικοποιητών
  • Βαρέα μέταλλα Σίδηρος (Fe) - Χαλκός (Cu)
  • Αλογονούχοι πτητικοί διαλύτες

Στο εργαστήριο επίσης πραγματοποιούνται:

  • Προσδιορισμός ελαιοπεριεκτικότητας
  • Χημικά απαιτούμενο οξυγόνο (COD)
  • Βιολογικά απαιτούμενο οξυγόνο (BOD)
  • Εργαστηριακή εξαγωγή ελαιολάδου